esmaspäev, 4. märts 2013

eXinimese esimesed 40 päeva

EXinimene.blogspot.com saamise seletust võib alustada Talgujatest, ajast kas 3 või 30 aastat tagasi.
Küllalt pikkade juurtega lugu on minu jaoks ka Võro Seltsis. Üks müks oli umbes 2 aastat tagasi, kui Võro Seltsi vedajad esinesid plaaniga - vaja üle 20 aasta vana seltsi programm kaasajastada.
Hõigati siis kokku selts ja teisi huvilisi, et mõtelda 21. sajandi mõtteid. Kolm korda saadi niimoodi kokku. Aga tasahilju hajus mõtlemise soov laiali, kaine talupojamõistus kehtestas ennast. Nagu tolles anekdoodis, kus ahvidel probleemiks oli kõrgelte pandud  banaanide kätte saamine:
 "...а нех репу чесать! Чё думать? прыгать надо!" 

Jäigi seekord Võro Seltsi edasi juhtima  papa Jannseni selged-armsad käsulauad.

Mõned siiski leidusid, kellel tähelepanekuid, et 21. sajand juba kalendris ja mõned asjad käivad teisiti, kui Jannsen ja Jakobson juhatasid.  Ma püüdsin selliste inimeste vahel "kommunikatsiooni korraldajaks" olla. Arvestatav koostöö kujunes Haanja, Pikakannu ja Hargla inimestega. Mõttekaaslasi leidub - mitmekümne kilomeetrise vahega eraldatud. Bensiinirahalt hoian kokku, bussid käivad harva, paarkümmend kilomeetrit kujuneb tõsiseks tõkkeks.
Internett võimaldab tänapäeval korraldada koostööd. Aga siin ka probleemid - inimesed üsna erineva internetitoonusega, ja lihtsalt napi ajaressursiga. Ei saanud võrokeste vahel asjakohast võrgukoostööd kah.

Aga internett võimaldab  koostööd ka sadade kilomeetrite  tagant. Seepärast sain jutule hea tuttava Kaupo Vipp-ga Saaremaalt, Torgu valllast. Kaupo oli suvel ilmutanud raamatu 21. sajandi energeetika-ainetel, see võeti vastu üldise kiitva tähelepanuga. Raamatu lõpus on Kaupo tõstatanud tähtsaima tegevussuunana kogukondade elujõu arendamise. Seega on ta kogukondade  käekäigus vägagi sees.

Sooviks jäi blogi pidamisel
  • püüda koguda-siduda kaasamõtlejaid
  • Internetis näha ajutist vahendit, jõuda reaalsete silmast-silma arenguteni
  • Püüda vältida "uue valgustusliku püramiidi" ehitamist, arendada võrgustikulist struktuuri

Põhilised kommunikatsioonid (klikitav skeem)


Statistikanumbrieid olen vaadanud  blogspot. com enda  ja lisaks Google Analythic vahenditega. Google-analythiku näitab umbes  30% suuremaid numbreid. Seega - toodud numbrites vaid  ligikaudsed hinnangud.
Google Analytics statistika

Numbrite keeles
40 päeva
21 kirjutist
57 (87) külastajat
541(842) vaatamist

Külastajad on saabunud enamus (80%)  Facebookist,  14 on tulnud aaressilt  talgujad.forum.co.ee
Paar korda on mingid spami-roboti moodi asjad sisse sadanud, (zombestat,  vampirestar ja üks kolmas) Nad on mõlemal korral tulnud kuidagi kambas, korraga jätnud mitu jälge. Nende panus klikkide kogumahus võib olla umbes 15.

Arutlus.
Takkajärgi numbritest ei paista välja, aga reaalajas sai jälgida, et palju külastajaid järgnes alati, kui Kaupo pani viite FB Globaalpohmelus.Peakoil leheküljele. Esimesel seal lehel jagamise puhul tuli tunni jooksul lausa 30 klikki. Kokku võib hinnata sealtkaudu külastusi vähemalt 75% FB-st. Minu enda ja teiste FB lehtedel jagades on klikkijaid märksa vähem.
Võib öelda, et Globaalpohmelus.Peakoil lehekülg on FB-s eriliselt aktiivsete sõprdega, klikkijatega. Et selle raamatu huvilised paistavad silma klikkimisega.
Kuivõrd klikkimine lugemist tähendab - ei tea.

 Koostöökontaktidest
Otseselt blogi teemal sai algatatud suhtlus Viljandi Kultuuriakadeemia täienduskoolituse osakonna juhatajaga. Meilisuhtlus käib, teemaks maakogukondade arenguteema koos  rakendusteatri tudengitega.
Teine kaudselt seotud kontakt tekkis Noore õpetaja huviklubiga, V.Voloviki "Šamaanitrumm: pedagoogika paljastamine" ainetel.

Vanadest kontaktidest: Silmast-silma kokkusaamist Pikakannu, Hargla ja Haanja inimestega pole vahepeal olnud. Telefonitsi ainult.

Inspireerivatest mõttekäikudest, tekstidest.
Blogikirjutamise ajal asju üle lugedes ja vaadates jäid meelde eriliselt köitvalt arendustnõudvatena  V. Voloviki Shamaanitrummi tekst ja s. Popovi videoklipp. Mõlemad valdavalt inimesetarkusest.
Niisama arendusaldis on Pekka Himaneni kirjutatu, tema näidendilaadsed ja edasist sünteesi küsivad tekstid. Viimati võtsin lugemiseks tema HimErose, see on samuti näidendivormis ja väga sisukalt ning mahukalt Kalle Kurg poolt kommenteerinud.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar