laupäev, 16. märts 2013

Mõisnik, rahvas ja inimene tänapäeval.

Tänapäevases maa-asulas, külas või talus kohtabb kolme tüüpi -
  • mõisnikud,
  • rahvas 
  • inimesed.
Ma määratlen nad kommunikatsiooni-praktika tüübi järgi nende igapäevases elus.

Mõisnikupere elab kommunikatsioonilises mõttes analoogiliselt nagu vanastigi mõisnikud  elasid. Elatusallikad tulevad taristu kõrgematest kihtidest või lausa tipust, tuluteenija  on ametis  osariigis võis suuremas pealinnas või kohalikus struktuuriüksuses. Kohaliku rakenduse mõttes võiks siia lülitada ka kooliametnikud ja valla-ametnikud. Kõik nad täidavad oma ametijuhendit ja "jagavad matsu". Nende aktiivses peas liiguvad üldistavad mudelid, loodusseadused ja kirjutatud seadused, homo sapience on nende jaoks kodanik, rahvas, "inimene kui selline".
Meie mõisnikud on kindlameelsed ärkamisaja ideaalide kandjad,

Mõisnikuga ühte panen ka ettevõtja, kes maa või metsaga oskab arvestatavat majanduskommunikatsiooni tekitada.

Tänapäevane mõisnik ei pruugi olla rahva vastu ülbe ega kuri. Sageli hoopis seltskondlikult lahke. Koolihärrad ja muud teenistushärrad peavad ju teenistuse raames rahvaga toimetama. Teenistushärrad suhtlevad ja mõtlevad hea tava mudelkeeles.

Kaugtöö meetod võimaldab maamõisnikul ka rahvaga suhtlemist vältida. Tean näiteks rantjeemõisnikku, kes on aktiivne meediavallas ja saab suurepäraselt läbi naabritega suhtlemata.

Rahvas. Need pered saavad ots otsaga kokku pensionist või sotsiaaltoetustest. Karikatuursel viisil väljendades elavad nad oma saatuse mõnusaks teleri ees õlut juues. Sissetulek võib tulla ka mõnest "lihtsamast tööst", aga põhitunnuseks on see, et maailma ja inimesenägemine  on TV ja haridussüsteemi kohaselt üldistav.

Inimesed. Selle põhitunnuseks on võime märgata teist inimest ja  seada oma tõekspidamised  ja elu teiste inimeste konkreetses ringis, saada aru teise kogukonnaliikme probleemist ja rõõmust ning oskus ja tahe seda maagiat viljeleda. Ideaal käesolevas eXinimese kontekstis.

Paraku kohtab selliseid üsna vähe - nn sädeinimesed.
 Mõni mõisnik võib muidugi olla ka inimene. Aga harva - lähemalt vaadates selgub enamasti ikka kaugema ja kõrgema  subjekti teenimine.

Elus olen kohanud sellisele inimese ideaalile kõige lähedasemat Haanimiihhi nõvvokoda
Muuseas - inimeseks (inemine) kutsuvad omakeeli oma naisi, ise on lihtsalt haanimeheq.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar