teisipäev, 4. veebruar 2014

Nagu allveelaev lainetavas ookeanis

Kultuuri või kogukonda saab kirjeldada tuntud kolmekihilise skeemi kohaselt:
Mõttetegevuse baasskeem

Küla saab püsida väärtuslikuna  globaalses külas  umbes nii, nagu allveelaev lainetavas ookeanis. Aga see ookean on tegelikult globaalne võrgumaailm oma netokraatilise liiderkonnaga. Küla saab püsida, kui selle vaim suudab olla võrdväärseks või vähemalt huvitavaks partneriks netokraatlikele liidritele.

 "21. sajandi võrgustikesse mahuvad ühe põneva ja hinnalise nišhina  loomuliku suhtluse võrgustikud.   Mõnes mõttes oleks see nagu iidne loomulik küla, aga lisaks vanarahva isekeskis toimetuleku kogemusele vajab selline küla täna erksat toonust muutuvas maailmalaines pinnalähedal püsimiseks. Tähendab - uus küla peab ennast taastootma nii,
  • et ta oleks oma liikmetele hinnaline ja huvitav kestmiseks 
  • ning sama lajal asetuks suures maailmalaines teiste jaoks hoidmist- ja koostöödväärivana.
Selline küla ei saa oma suhteid maailmakülaga ehitada kliendi ja teenindaja vahekorrale, vaid sellisele vahekorrale kus mõlema poole suhtlushuvi on sisult võrdväärne. Selline ühishuvi saaks olla mõlema - väikse küla ja maailmaküla vaimueliitide huvi kestmise- ja arenguülesande lahendamisel."

 Skeemil on püütud kajastada mõningaid vahekordi:
  • Suure maailma tarkus on praktiliselt kõik mudelite (teisese treaalsuse) kihis ja kommunikatsioonide kihis ja inimeselähedane kogemuse koht on väga õhuke.
  • Püsiva kogukonna tarkus on valdavalt inimeselähedase kogemuse kihis, oma mudelitekiht on õhuke, mudelid laenatakse suurest ilmast.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar