pühapäev, 27. jaanuar 2013

Rõõm ja ärevus ajaloolaste pärast

Vabadusvõitluse mütoloogias kahtlemine on keenud päris kuumaks.

Paar tänast linki:
Marika Mägi
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/uus-eesti-ajalugu-muudab-eestlaste-muistse-vabadusvoitluse-ristisojaks.d?id=65520102&com=1

Marek Tamm oli  Vikerraadio jutusaates
http://vikerraadio.err.ee/helid?main_id=1967421

Peaaegu 100 aastat tagasi, enne 1. maailmasõda kirjutas Albert Schweitzer omas "Kultuurifilosoofias" (3.pt) sellest tupikust kultuuri jaoks, mida elu vundamenteerimine ajalooliste müütidega tähendab.

Arusaamisega suhtume  vabadussõja-järgsel  20.-date aastate  noore Eesti üldsusesse, kus selline müüdiehitamine tõsiselt ette võeti.

Perestroika- ja taasiseseisvumise ajal oli esialgu loovat mõtlemist rõõmustavalt laialt. Aga 90-date alguses jäeti jälle oma peaga mõtlemine maha. "Ei ole vaja leiutada jalgrattaid, kui neid saab läänesttausta". Nii korrati ikka ja müüdikesed hakkasid taas köitvaid kihte kasvama, nagu pärlid oma karbis puhtas ojakeses.

Nüüd lõpuks on Albert Schweitzeri osutatud teema jõudnud  Eesti kultuuris tähelepanuks.

Ärevaks teeb ainult kahtlus - kui "loomingulise palangu"  tõuseb tõsine piigimurdmine müütide ümber, kas siis mahti olevikule ja tulevikule ka jääb?

1 kommentaar:

  1. Hea märk on veel see, et Schweitzeri "Kultuurifilosoofia" on uues trükis välja antud. Tähed on kaks korda suuremad, kui 82(?) aasta trükis. Võib olla hakatakse lugema

    VastaKustuta