kolmapäev, 6. veebruar 2013

Hesse pildil LOOTUSE juurtest

Hesse 1877-1962
Käesolev tekst on kirjutatud skeemi Lootuse vaimu juured selgituseks - miks on seal Herman Hesse elujoon.

Hermann Hesse  panuse kujutamine nimetatud skeemil võib tunduda mõnele üllatav. Tunnistan ise, et Hesse elujoon sai joonistatud skeemile viimasena ja peamiseks joonistamise õigustuseks oli  mu enda sümpaatia.

Neid ridu kirjutades otsustasin kontrollida Hesse juuri Nietzches,  ma polnud seda seni teinud:
Googeldades inglise keelseid materjale
googeldasin eesti materjale

Seost Nietzchest Hesseni seletatakse  üllatavalt palju: minu emotsionaalne hinnang omab ratsionaalset tagapõhja!
Ma ei süvene hetkel tänaleitusse. Kirjutan edasi oma eilse ja varasema arvamuse põhjal. Täpsemalt öeldes - kirjeldan oma imestust Klaaspärlimängu  saatuse üle. See raamat on saanud kuulsaks, hinnatud Nobeli preemiaga, pealkiri leidnud kasutamist muudell aladel. Aga  järgimist meetodi, tulevikuvisioonide ja -praktikate juurena pole eriti leidnud.
Miks sõjajärgsed tulevikuhuvilejate põlvkonnad on jätnud kasutama maailmakuulsuse võitnud Klaaspärlimängu põimitud arendustoonuse?  Näiteks on seal küllalt selge eeskuju kultuuri ja poliitilika eraldi korraldamisest, (sarnast teame waldorfkoolide praktikast ). Jumala täringumängu asi?

Täna vaadates võime kritiseerida, et
-Hessel on kultuurivägi kõrges eliidis, mitte inimeste reaalses elus;
-et temal on lihtsalt valgustuslik tekst, mitte tegevuslikkus ja interaktiivsus
- tal on ideaalse elevandiluutorntorni ehitamine, mitte elu kõigis reaalsetes seostes.

Selline kriitika on õigustatud vaid Klaapärlimängu esimese osa "Joseph Knehti elulugu" kohta.
Teine osa (õpilaspõlve värsid)
 ja kolmas osa (kolm elulugu-kursusetööd)
on aga õpilaslikult arengu-usuga ja avatud. Sellisesse avatusse mahuks hästi kas või etnofuturistlik arengulugu tänases olustikus, kus etnoseromantik Hamlet kaalub oma usku metropolislummi ja virtuaalsusega võrdlemises, leiab parima lahenduse. Mõeldavad kõikvõimalikud teiste tulevikuteemade võitlused ja sünteesid.
KLAASPÄRLIMÄNGU 2. ja 3. osa avatus ja teose rahvusvaheline üldtuntus annab hea aluse  sisuka loomekonkursi või arendusmängu jaoks.
Siin oleks sisuka futuristliku kirjanduse kool või võrgumäng. Tundub, et Hesse ise on Klaaspärlimängu struktuuri seadnud nii, et õpilased saaksid temaga liituda või teda jätkata 2 ja 3 osa stiilis, meistrid aga saaks kirjutada täiendusi esimesele osale.

Suures võrgus leidub mitmeid algatusi virtuaalse Klaaspärlimängu edendamiseks. Minu maitse jaoks on need ülemäära matemaatilised.
 Googeldades inglise keeles KLAASPÄRLIMÄNGU

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar